Ett steg närmare drömmen

Efter några veckor i full fart så är jag hemma och är ledig. Helt ledig... nästan så man går runt och undrar vad man ska hitta på. Därför tänkte jag berätta om en av mina stora passioner i livet. Nämligen ritningar och kartor. Har så länge jag kan minnas ÄLSKAT båda delarna. Tror att det är översikten som jag gillar och att det känns som att man får koll på läget. För ungefär ett och ett halvt år sedan när jag funderade på "vad jag skulle bli när jag blev stor" så kom jag på det självklara - JAG SKA VARA MED OCH BYGGA HUS.
 
Så jag satte mig för att kolla hur man gör för att jobba med något sådant och kom fram till att jag behöver läsa Byggingenjör. Som byggingenjör kan man välja att gå åt konstruktion eller produktion. För min del lockar nog bostäder eller skolor mest. Känns som att jag har en ganska klar bild av hur man borde få det till slut och vilka funktioner som är viktiga redan nu. Och tänkt vad mycket jag kommer lära mig om detta! Jag har ju gått ett tekniskt basår för att komma in på byggingenjör. Och nu har jag sökt och kommit in! Om tre veckor får jag påbörja min dröm! Äntligen! Jag känner mig så där taggad så det känns som att jag måste dämpa förväntningarna... och tänker ibland "Men Malin det är bara att gå i skolan i tre år". Men det hjälper inte riktigt.
 
Bild från Trivselhus huskatalog Houses No. 3
 
Huskatalgoer har jag en hel hög här hemma. Trots att det är flera år kvar innan vi kan bygga vårt eget. Älskar att sitta och bläddra och fundera på hur det tänker med vissa utrymmen och hur stort är egentligen ett lagom stort sovrum? Än så länge har jag bara huskataloger från sju olika förtag och favoriterna hittills är Fiskarhedenvillan och A-Hus. Har du någon favorit? Sedan jag börjat prata om att jag ska läsa till Byggingnjör och folk frågar vad jag vill göra och jag säger snabbt "Rita hus". Får jag ofta frågan om jag inte borde läsa till arkitekt då. Men sä är inte fallet. Infogar information från Arbetsförmedlingen.
 
Arkitekt
"Många arkitekter arbetar med att projektera, det vill säga förbereda ett byggnadsprojekt genom att ta fram förslag för hur slutresultatet ska se ut. Uppdraget kan vara att projektera en nybyggnad, en ombyggnad, en tillbyggnad eller att modernisera äldre hus. Arkitektens kunder kan vara privatpersoner, företag eller offentliga verksamheter. För att kunna arbeta självständigt som arkitekt krävs oftast flera års erfarenhet av praktiskt arbete. Som nyutbildad arkitekt är det vanligt att under de första åren prova på alla delar i yrket tillsammans med en erfaren arkitekt. Arbetsuppgifterna för en nyutbildad arkitekt kan exempelvis vara att rita pentryn och köksutställningar, arbeta med färgsättning och fasader." 
 
Byggingenjör
"Gemensamt för ingenjörer är att de på olika sätt arbetar med teknisk utveckling. Till exempel kan ingenjörer arbeta med att ta fram nya produkter eller vidareutveckla befintliga, göra produktionen mer effektiv, de leder byggprojekt, skapar nya sätt att kommunicera. De söker lösningar som gör förbättrar arbetsmiljön för de som arbetar i produktionen, som gör produktionen mer miljövänlig och kvalitetssäkrar produktionen och produkterna. Ingenjörer arbetar också med inköp, försäljning, marknadsföring och logistik. Många ingenjörer arbetar i projektform där ingenjören också kan vara projektledare. Projektledare planerar och samordnar projekt mot önskat mål, arbeta för att tidsplanen ska hålla och samverkar internt och externt. Inom olika branscher och företag används olika benämningar på roller som ingenjörer arbetar i, några vanliga roller är: konstruktören som tar fram och utvecklar produkter,produktionsingenjören som söker lösningar som på olika sätt effektiviserar produktionskedjan, utvecklingsingenjören som arbetar med att säkerställa att produkterna utvecklas efter de krav som ställs."
 
För min egen del så tycker jag mest att arktitekt känns mer konstnärlig och byggingenjör mer principfast kanske. Jag gillar ju den biten med att ta reda på hur man kommer fram till slutresultatet. Tänker mig att arktitektens roll är "så här ska det se ut när det är klart". Och byggingenjörens är "då gör vi så här". Lite kortfattat i alla fall.
Bygga hus - Byggingenjör - Drömmar - Fiskarhedenvillan - Mål - Trivselhus - a-hus