Förintelsens minnesdag

Har länge tänkt visa bilder från när vi besökte Auschwitz I och Birkenau (Auschwitz II) i Polen, känner att det passar bra idag på minnesdagen. "Förintelsens minnesdag den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsensoffer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades, 1945." - Wikipedia. Det som egentligen vart största anledningen till att jag inte gått igenom alla bilder jag tog under besöken är för att det känns tungt. Att ha varit inne i en gaskammare där så många människor berövats sina liv, ståt på marken där många trillat ihop av näringsbrist, uttorkning, hård arbetsbelastning eller andra sjukdomar som även cirkulerade på fånglägren är... obeskrivligt. Det var inte alla platser man fick ta kort på och på vissa ställen var man så tagen att man inte kunde lyfta telefonen och ta ett kort men jag har valt ut några som jag vill visa. Alla bilder har jag tagit själv i juli 2016.
 
 
 Olika byggnader i Auchwitz I med den kända grinden med texten "Arbetet ger frihet" över. Även väggen där orkestern stod och spelade, fångarna skulle gå i takt med musiken.
Byggnaderna är numrerade och kallas block. Vi fick gå in i två olika block, där fanns bilder och saker som de hittat efter fritagningen av fångarna. högar med glasögon, kammar, hårborstar, porslin. De blev lurade dit trodde att det skulle starta ett nytt liv de köpte tåg biljett och lägenhet och tog på sig det finaste och bästa de ägde och tog med det som betydde mest för dem. Det blev lurade och var fyllda med hopp när allt rycktes ifrån dem.
 
 
 Äverst bilder på utsidan av en gaskammare som vi även gick in i.
Nedan byggnader och vakttorn i Auschwitz I.Efter rundvandringen där åkte vi till Birkenau - Auschwitz II.
 
 
Överst till vänsterär vi på väg till lägret och man skymtar Dödsporten.I mitten, del av dödsporten. Sedan ser ni byggnader som fångarna bodde och själva fick bygga. Nere till vänster ser ni en tågvagn, en sådan som fångarna blev lurade att köpa biljett till, vissa överlevde inte ens transporten till lägret. Nere till höger ser ni byggnaden närmast där fångarna släpptes av. Där är även bilder som förklarar att de blev uppdelade kvinnor med barn och män för sig. Sedan blev de uppdelade i arbetsdugliga eller ej. Här var det många som såg sina familjemedlemmar för sista gången.
 
 
Det regnade så istället för att gå runt hela lägret fick vi gå upp i tornet på dödsporten och se ut över Birkenau. Har tagit bilder från vänster till höger, kändes som att lägret fortsatte till världens ände när man stod där uppe. Så stort. I slutet när tyskarna vissta att de kom trupper för att avsluta lägren försökte det förstöra så mycket som möjligt. Därför är vissa av husen inte kvar som ni ser är bara murstocken kvar.
 
 
Vi fick gå in i en barack, bilderna till vänster visar sängarna i Birkenau dör det kunde sova tio femton fångar i varje bädd. Till höger ser ni bäddarna i ett block i Auschwitz I. Tror ni förstår varför Auschwitz I var det läger där fångarna hade det "bäst". Husen var isolerade och var även byggt innan kriget.
 
 
Avslutningsvis vill jag visa citatet som mötte oss i första byggnaden/blocket som vi gick in i på rundvandringen. "De som inte kommer ihåg det förflutna är dömda att upprepa det".
En tavla som en fånge ritat när fångarna marscherar ut och ska iväg och jobba ( bygga baracker i Auschwitz II), fanns flera i ett rum som vi fick se. Och till höger ser ni dödsporten, i tornet som vi fick gå upp i. Jag har valt att inte visa alla bilder eller berätta allt. Jag vill att alla åker hit. Jag vill attt alla ska veta om vad som hände. Vi åkte med Enjoy Polen och hade en fantastisk guide med oss som pratade svenska. Det rekommenderar jag starkt. En upplevelse som sätter spår.
Auschwitz - Birkenau - Förintelsens minnesdag - Polen
EnjoyPolen

Hej Malin! Tack för att du varit där med oss! Stämmer att man bör besöka ett sådant ställe åtminstone en gång i livet! I fjol var det redan drygt 2 miljoner besökare museet hade! Vi hoppas på att antalet ökar ännu mer!
Ha det bra och god fortsättning på bloggen!
hälsningar!

Johnny Lundgren

Intressant att se dina bilder och läsa texten.
Förstår att det tog på krafterna att se detta i verkligheten.
jag gjorde ett projektarbete åt ABF på -90 talet och kände nog ungefär samma olustiga känslor som ni gjorde. Jag blev helt tom när jag läste och såg bilder från detta monstruöst hemska.